PROJEKTOWANIE STRON INTERNETOWYCH


Dzisiejszą tematyką zajęć są obrazy i multimedia.

I. W SEKCJI HEAD USTAW BACKGROUND JAKO SWOJE TŁO OBRAZKOWE (tapetę).

II. Umieszczenie obrazka względem znajdującego się na stronie tekstu.
align (argument znacznika img):
  - left - obrazek ustawiony po lewej stronie względem tekstu
  - right - obrazek ustawiony po prawej stronie względem tekstu
  - top - tekst ustawiony przy górnej części obrazka
  - middle - tekst ustawiony w środkowej części obrazka
  - bottom - tekst ustawiony na dole obrazka (domyślnie)

III. WSTAW GIF

IV. WSTAW PRZEZ SIEBIE WGRANA MUZYKĘ i VIDEO ZA POMOCA ZNACZNIKA < embed >
ORAZ ZNACZNIKA < audio > i < video > [HTML 5].
W pkt 4. muzyka i wideo pojawia się po dwa razy.

Muzyka i film wstawiony za pomoca znacznika < embed > wymaga doinstalowania wtyczek,
natomiast używajac < video > oraz < audio >nie powinienes mieć większych problemów z wyswietleniem waszych multimediów.


SKOPIUJ DWA RAZY FRAGMENT INFORMACJI Z WIKIPEDII O CZEKOLADZIE (PITNA, TWARDA).
Wstaw pięć zdjęć (które wykorzystałeś/aś przy znacznikach ruchomych) i zobacz różnice.

Czekolada pitna - ziarna kakaowca są poddawane fermentacji, suszone, a następnie oczyszczane i prażone. Następnie miażdży się ich skorupki i odsiewa je oraz usuwa zarodki. Z pokruszonych ziaren wydobywa się tłuszcz za pomocą wyciskania, wyżymania lub rozpuszczalnika. Pozostaje sucha substancja, tzw. makuchy. Zostają one rozdrobnione i wysuszone w temperaturze 20 stopni Celcjusza. align left Następnie przerabia się je na proszek i przesiewa. Otrzymany ciemny, align right aromatyczny proszek mieszany jest z cukrem i otrzymuje się czekoladę w proszku.
Czekolada twarda - pokruszoną śrutę kakaową miele się w wysokiej temperaturze. Powstaje masa zwana likierem czekoladowym. Miesza się ją i rozgniata, aż powstanie miałka i tłusta substancja, puszysta, o aksamitnej gładkości. Poddawana jest ona konszowaniu - mieszaniu i rozcieraniu na sucho. Dzięki temu staje się bardziej plastyczna, zmniejsza się jej wilgotność i znikają resztki kwasowości. Pod koniec procesu konszowania dodaje się masło kakaowe i ewentualnie lecytynę. Cały czas masa jest łagodnie podgrzewana do odpowiedniej temperatury (80-85 stopni dla czekolady gorzkiej, 55-60 stopni dla czekolady mlecznej). Następnie czekoladę się powoli schładza, aby tłuszcz kakaowy jednolicie się skrystalizował. Odpowiednio schłodzona (ale płynna) masa jest wlewana do form. W tunelu chłodniczym, w temperaturze około 6-7 stopni czekolada stygnie i krzepnie, kurcząc się w formach. Ostatnim etapem produkcji jest wybicie tabliczek z form i zapakowanie.
align top Czekolada pitna - ziarna kakaowca są poddawane fermentacji, suszone, a następnie oczyszczane i prażone. Następnie miażdży się ich skorupki i odsiewa je oraz usuwa zarodki. Z pokruszonych ziaren wydobywa się tłuszcz za pomocą wyciskania, wyżymania lub rozpuszczalnika. Pozostaje sucha substancja, tzw. makuchy. Zostają one rozdrobnione i wysuszone w temperaturze 20 stopni Celcjusza. Następnie przerabia się je na proszek i przesiewa. Otrzymany ciemny, aromatyczny proszek mieszany jest z cukrem i otrzymuje się czekoladę w proszku.
align middle Czekolada twarda - pokruszoną śrutę kakaową miele się w wysokiej temperaturze. Powstaje masa zwana likierem czekoladowym. Miesza się ją i rozgniata, aż powstanie miałka i tłusta substancja, puszysta, o aksamitnej gładkości. Poddawana jest ona konszowaniu - mieszaniu i rozcieraniu na sucho. Dzięki temu staje się bardziej plastyczna, zmniejsza się jej wilgotność i znikają resztki kwasowości. Pod koniec procesu konszowania dodaje się masło kakaowe i ewentualnie lecytynę. align bottom Cały czas masa jest łagodnie podgrzewana do odpowiedniej temperatury (80-85 stopni dla czekolady gorzkiej, 55-60 stopni dla czekolady mlecznej). Następnie czekoladę się powoli schładza, aby tłuszcz kakaowy jednolicie się skrystalizował. Odpowiednio schłodzona (ale płynna) masa jest wlewana do form. W tunelu chłodniczym, w temperaturze około 6-7 stopni czekolada stygnie i krzepnie, kurcząc się w formach. Ostatnim etapem produkcji jest wybicie tabliczek z form i zapakowanie.

 


 

GIF 1   GIF 2

 


 

- VIDEO -


- AUDIO -